Mladi Katolici

×

Kolumne

Članci pod oznakom: Kultura

Kada sam Te upoznala

image

Nalazim se pred Tobom i ove proljetne večeri. Iako je tako svake, želim da znaš kako je ovoga trenutka drugačije. Zaista, osjećam, sada je taj trenutak. Trenutak kada sam Te upoznala! Iz tog razloga, moje riječi upućene Tebi više nisu jednake. One ne traže ništa, već zahvaljuju za sve.

Keep reading

Dok te na križu gledam

image

Po Tvome križu, Isuse,

shvatih savršenu težinu svoga.

U Tvojim jasno vidljivim ranama,

moje postadu zacijeljene.

Bodlje što Ti glavu stisnuše,

iz moje otjeraše negativne misli.

Keep reading

A zašto ne bismo?!

image

Kada bismo konstantnu brigu za i oko sebe preusmjerili na davanje,

svijetom ne bi hodili isprazni i siromašni.


Kada bismo negodovanje zamijenili zahvaljivanjem,

ne bi bilo preteških, nepodnošljivih  križeva.


Keep reading

Nova duhovna pjesma: Potreban si mi

image

Pjesma je ljubavno-duhovnog karaktera, što znači da se jedno od drugog ne isključuje jer ne možemo imati ljubav bez duhovnosti i duhovnost bez ljubavi. Duhovno za mene znači voljeti druge i vidjeti u drugom čovjeku ono iskonsko-vidjeti Boga. Vidjeti da smo svi satkani od iste niti Njegove ljubavi koja nas isprepliće.

Keep reading

Mojoj zemljici

image

Draga moja zemljice,

Evo me na autoputu u koloni za ulazak u Sloveniju kako bih mogla nastaviti putovanje dalje. Putujem, gle li čuda, u „našu” Njemačku i užasava me ova kolona čiju mi je duljinu teško procijeniti. No, dovoljno je duga, onako da mi srce lagano zatreperi i prsti nekontrolirano krenu pisati Tebi. Tebi, koja sve više postaješ samo moja, a ne naša.

Keep reading

Problem filma “Osvetnici”

image

Nedavno sam u kinu pogledao nove Osvetnike (Avengers: Infinity War). Inače uživam gledajući filmove sa superjunacima. Ovaj mi se film svidio, no jedna mi je stvar zapela za oko. Bolje rečeno, jedna mi je ideja zapela za glavu. Tu ideju, koja mi se čini kao svojevrstan problem, pokušat ću razložiti bez da nekome otkrijem previše radnje filma.

Keep reading

8 najljepših korizmenih pjesama

image

Razmišljaš koje pjesme slušati kroz ovu korizmu? Tražiš glazbu koja će podignuti tvoje raspoloženje i učvrstiti tvoju vjeru? Želiš ispuniti svoje korizmene trenutke sa notama duhovnih pjesama, ali ne znaš koje su prikladne? Onda si na pravom mjestu! U nastavku slijedi 8 najljepših korizmenih pjesama za koje smo sigurni da ćeš u Veliki tjedan ući sa srcem ispunjenim ljubavlju prema našem divnom Gospodinu. Ljubi Ga i uživaj!

Keep reading

Ne, ja neću napustiti svoj narod!

image

Milicioner: „Pope, čuli smo da okupljate veliki broj mladeži, to su opasne aktivnosti, jeste li svjesni toga pope?“- Don Marijan Lovrić: „Ja sam rimokatolički svećenik, salezijanac, mi okupljamo djecu i mlade u oratorij, gdje svi zajedno hvalimo i slavimo Gospodina i njegovu Majku Mariju.“ – Milicioner: „Pope, ne pravite se pametni, tu je veliki broj mladeži, moguće da ih učite protiv države, Tita i partije, morat ćemo vas privesti u postaju.“ Milicioneri su na zaprepaštenje djece i mladih odveli don Marijana Lovrića u postaju.

Keep reading

Twenty Øne Piløts - glazba kao terapija za borbu protiv tamnih strahova

image

Tko su Twenty One Pilots?

Oni su zarazni indie duo koji proteklih godinu dana vrišti s valova svake mainstream radiostanice. Pasivnim slušanjem ostavlja se dojam kako se radi o još jednoj serijskoj podvali glazbene industrije. Međutim, ovi su momci od samog početka konstrukciju vlastitih kompozicijskih kulisa obukli šarenilom žanrova popločenih odgovorima koji prkose nihilističkim postulatima industrije. Ti odgovori se ne nameću, već nude proživljenu istinu koja je, kao takva, svjedocima jedina opipljiva.

Keep reading

Ivan Pavao II.

image

Na današnji dan Crkva slavi spomendan svetoga Ivana Pavla II. kojega su od milja zvali Veliki papa i Papa putnik. Kao njegov blagdan određen je 22. listopada jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvo misno slavlje kao papa, obrativši se okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra riječima: „Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu!“

Keep reading

Mala Gospa, početak boljega svijeta

image

Na crkvi u Gospinu svetištu Trški vrh nalazi se krasan latinski natpis: Melioris mundi origo – Izvor ili početak boljega svijeta. Pod tim je motom 1971. g. u Mariji Bistrici održan međunarodni mariološko-marijanski kongres.  Govor o izvoru i početku boljega svijeta lijepo pristaje blagdanu rođenja Blažene Djevice Marije ali i trenutku života Crkve i naroda.

Keep reading